SZAKKÉPZŐ ISKOLA

A szakképző iskola 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, mely ágazati alapvizsgával zárul.

Az első évet követő további két évben duális képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül.

A végzés után itt is nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi képzettség megszerzésére.

Mivel a szakképző iskolában is ágazati alapképzés történik, így 9. évfolyam végén van átjárhatóság a technikum és a szakképző iskola között különbözeti vizsga nélkül, mely a tanulmányi eredménytől függ.

Az ágazati alapvizsga alkalmas egyszerű munkakörök betöltésére.

Építőipar ágazat

Ács (Kód: 7201)

A legősibb szakmáink egyike. Az ács szakma folyamatosan változik, átalakul, fejlődik, igazodik a modernkor elvárásaihoz, a ma is élő hagyományos technikák mellett a gépesítés, előregyártás, digitalizált gépsorok jellemzik a szakmát. Magas fokú gépesítés jellemzi, melyet a jól képzett szakemberek biztonságos a munkavégzés mellett használnak. A magasban történő munkavégzés szinte mindig jelen van. Az ács tevékenységi köre kiterjed a tető építésén, bontásán, felújításán kívül az állványzatok építésére a zsaluzatok szerelésére készítésére. Az ács szakmát jó szívvel ajánljuk minden fiatal számára, aki szeret alkotni, építeni.

Burkoló (Kód: 7203)

A burkoló szakember az épületek, építmények kültéri és beltéri hidegburkolatait, valamint a beltéri fal, és padlófelületek melegburkolatát elkészíti, javítja és bontja, az épület díszítő burkolatait készíti, azokat javítja, felújítja és bontja. Homlokzat-, lábazat burkolatokat és térburkolatokat készít, javít, bont. Elvárásoknak megfelelő vízszigetelést készít, tetőszigetelésnél rétegrendet készít, ismeri és megfelelően alkalmazza a kapcsolódó szerkezetekhez való illeszkedés megoldásait, utólagos szárítást, vízszigetelést készít, szükséges vízelvezetéseket készít vízszigetelések esetében, hő- és hangszigetelési munkát végez, utólagos homlokzati hőszigetelést készít, elvégzi a szükséges befejező és utómunkálatokat.

Festő, mázoló, tapétázó (Kód: 7204)

Festő, mázoló, tapétázó feladata a különféle alapfelületek festése, mázolása, díszítése, megóvása a környezet hatásaival szemben. A megfelelő bevonatrendszer kiválasztásához elengedhetetlen a szakszerű felületdiagnosztika, majd a felület előkezelése előkészítése. Tevékenységét a kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a munka, környezetvédelmi, és biztonsági előírások szerint végzi. Tevékenységével, a festési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz az építőipari technológiai folyamatokban.

Kőműves (Kód: 7202)

A kőműves hozza létre az épületek alapjait, legfőbb szerkezeteit (fő- és válaszfalakat), boltíveket és boltozatokat, lépcsőket épít, elvégzi külső és belső vakolást. Az ő keze nyomán lesz a tervből valóságos szerkezet, és előkészíti az épület befejezéséhez szükséges többi –burkolási, szerelési, asztalos és festési– munkát. Akik stabil életpályát és biztos megélhetést keresnek, a kőműves szakma számukra versenyképes lehetőség.

Épületgépészet ágazat

Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő (Kód: 7303)

A központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő feladata a fűtésrendszerek teljes körű kiépítése, üzemeltetése és a biztonságos működéshez való feltételek megteremtése. E mellett fontos feladata még a karbantartási és javítási munkák elvégzése. Szerelési vázlatot készít, meghatározza, és biztosítja a szükséges anyagokat, majd elvégzi a beszerelési munkát. Mérőórákat és nyomásszabályzót helyez el, illetve a padlócsövek és radiátorok számának kiszámításában és felszerelésében is tevékenykedik. Egy jó központi fűtés- és rendszerszerelő ismeri a fém és műanyag megmunkálási technológiákat.

Faipari ágazat

Kárpitos (Kód: 7801)

A kárpitos feladata kárpitozott bútorok, szerkezetek kialakítása, az igényeknek megfelelő párnázatok készítése hagyományos, és korszerű technológiával és anyagokkal. Munkája jellemző feladatai az ülő- és fekvőbútorok készítése, javítása, felújítása. A járművek utastereinek funkcionális és díszítő kárpitozását is elvégzi. Egy jó kárpitos pontos, ötletes, kellő esztétikai érzékkel és megfelelő kézügyességgel rendelkezik. Jó kézügyességgel rendelkezőknek és szép jármű belső tereket, kényelmes bútorokat kedvelőknek ajánljuk e szakmát.

Gépészet ágazat

Épület- és szerkezetlakatos (Kód: 7302)

Az épület- és szerkezetlakatosok vasból, acélból és egyéb fémekből készült lemezeket, idomokat, csöveket munkálnak meg. Épületek és más építmények szerkezeti fémvázainak összeszerelését, felállítását és szétszerelését végzik. Akit elragad a fémmegmunkálás sokszínűségének megismerése utáni vágy, annak nagyon sokrétű elhelyezkedési lehetősége lesz. Többek között a daruk, hidak, TV és rádiótornyok, gépjárművek és szerszámgép vázszerkezetek, épületlakatos munkát igénylő fémszerkezetek gyártásával foglalkozó vállalkozások érdeklődnek e szakma művelői iránt.

Ipari gépész (Kód: 7301)

Az ipari gépész feladata az iparban használt gépek, berendezések javítása, karbantartása, az üzemszerű működésük biztosítása. E munkák keretében foglalkozik alkatrész felújítással, szerelési feladatok, beüzemelési tevékenységek végzésével. A fémmegmunkálásokat kedvelő, precíz, türelmes és logikus gondolkodású fiatalok számára ajánljuk e szakképesítést.

Közlekedésgépész ágazat

Gépjármű mechatronikus (Kód: 7104)

A gépjármű mechatronikus a gépjárművek sorozatgyártásában a gyártósorról lekerülő új autó műszaki átvételénél végzi feladatait. Munkája során a gépjármű mechanikus és elektronikus rendszereinek minőségét ellenőrzi, kiszűri és megjavítja, vagy megjavíttatja az előforduló hibákat, előkészíti a gépjárművet értékesítésre.

Járműfényező (Kód: 7101)

A járműfényező szakember feladata a gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét a kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Munkájához elengedhetetlen a pontosság, a precizitás, valamint a szépérzék.

Járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó (Kód: 7103)

A járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó feladata gépjárművek karosszériáinak felületkezelése, ipari rendszerű fényezése. Tevékenységét az ipari fényezési technológiák alkalmazásával önállóan, a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Közvetlenül részt vesz a felületkezelési folyamat alkalmazásán keresztül a minőségre vonatkozó szabványok betartásában és a technológiai folyamatok, a minőségbiztosítás, a munkabiztonság és a környezetvédelem folyamatos korszerűsítési tevékenységeiben.

Karosszérialakatos (Kód: 7102)

A karosszérialakatos feladata a személygépkocsik, tehergépkocsik, autóbuszok, pótkocsik alvázainak, karosszériaelemeinek javítása, a sérült karosszériarészek egyengetése vagy pótló elemeinek elkészítése és illesztése, ezt követően a javított karosszériák fényezésre történő előkészítése. Munkája nagy részét a karambolos,  és korrodált karosszériájú járművek javítása teszi ki. A karosszéria elemek és tartozékok javítása során használ húzatópadot, speciális szerszámokat, mérőeszközöket. Tevékenységét a precizitás, a szakértelem és a pontosság jellemzi.